Här hittar du Fåröakademiens ledamöter utifrån stolsnummer:

1.  Camilla Davidsson (f. 1969) bor sedan flera år tillbaka i skidorten Åre i Jämtland, efter att tillbringat större delen av sitt vuxna liv i Stockholm. Hon romandebuterade 2014 med ”Under Vintergatans alla stjärnor” på Bladh by Bladh förlag. Det blev startskottet på den läsarrosade serien om unga karriärkvinnan Emma och hennes sökande efter kärlek, lycka och meningen med livet. I rasande fart släpptes fler böcker i serien ”Pensionatet vid världens ände” (2015), ”Änglarna dansar i gryningen (2016), ”Sånger i skymningen” (2017) och den senaste delen i serien "Alla himlar bär ditt namn" (2023).

I maj 2018 utkom Camilla med ”Liten tvåa med potential” på förlaget Printz Publishing. Det är en varm kärlekshistoria om prestationer och krav, blomstrande förälskelse och att hitta hem – på många olika sätt. "I fikonträdet skugga" utgavs 2019, "Under samma himmel" 2020 och En storm i juletid 2021.

Camilla har sålt mer än en halv miljon böcker, bara i Sverige

Hemsida
Författarsida på Facebook
Instagram

Camilla Davidsson

2.  Malin Lundskog (f. 1969) är kommunikatören och pt:n som flyttade från Göteborg till den lilla ön Källö-Knippla i södra Bohuslän, där hon satte rumpan på stolen och nu skriver romaner med utsikt över havet.

Malin väljer glädjen i alla lägen och utmanar gärna samhällsnormer som förminskar kvinnor och kvinnors kraft genom både sitt författarskap, sin blogg, sina två poddar och i sociala medier.

Med en bakgrund som föreläsare, coach och instruktör ger hon insikter och hopp om att det aldrig är försent och att vi är precis som vi ska.

2021 debuterade Malin som romanförfattare med relationsromanen Mariannes mirakel. Romanen utspelar sig i det välbärgade sydvästra Göteborg där problem som inkontinens och otrohet sopas under mattan. Vi får följa två vuxna döttrar och deras mamma som krånglar till sin relation (i onödan?) där den ena tror sig veta vad den andra tänker och den andra vet precis hur hon ska lösa allt för alla. Hade kvinnorna mått bättre av att prata med varandra?

Tidigare har Malin skrivit GLAD FRi STARK, en bok om hälsa för kvinnor som är nyfikna på livet och vill leva hållbart. Malin är också medförfattare till boken Hälsan i fokus - för framgångsrika ledare och utgiven i tio novellantologier. Dessutom finns hon med SYND - de sju dödssynderna tolkade av Malin Lundskog som ljudbok.

Våren 2024 kommer Ett oönskat arv, uppföljaren till Mariannes mirakel, ut.

Utöver skönlitterärt skrivande, aktivt bloggande och poddande tar Malin uppdrag som skribent, föreläsare (motivation, glädje, mindset, författarskap) och moderator.

Malin Lundskog på Instagram
Hemsida/blogg
Sida på Facebook
Podden Mitt perfekta liv
Skriverier med Malin och Cilla

Malin Lundskog
Foto: Viktoria Davidsson

3.  Ronnie G Lundin (f. 1956) bor sedan 2016 på hemön Fårö efter 20 år på Gotland. Efter nästan 30 år som brevbärare skolade Ronnie om sig till historiker och samhällsvetare. Det ledde indirekt till författandet via jobbet som frilansskribent på Gotlands Tidningar. Han debuterade 2010 med historiska romanen "Ivar Hamarsman" som har följts av ytterligare tre böcker i serien, till viss del beroende på önskemål från läsarna, plus två andra romaner. Samtidigt medverkade han i tre av novellantologierna i Vildsintserien.

Hamarsmansböckerna, har fått stor uppmärksamhet, av naturliga skäl, främst på Gotland och fler böcker i serien är planerade.
Ivar Hamarsman (2010)
Och Fårös jord blev till sten (2011)
Hamarsmans dotter (2014)
Blinka lilla stjärna (2014)
Hamarsmans ättlingar (2015)
Hamarsmans skatt (2016)
Gården vid Fårö strand (2018)
Under Fårös himmel (2018)
Den himmelske Fåröherden (2019)
Den siste Hamarsman (2021) När Döden kom till Fårö (2023).

Författarsida på Facebook

Ronnie G Lundin

4.  Magnus Larsson är en medelålders man som är på väg att bli författare. Han har skrivit en handfull romaner av vilka ingen ännu har publicerats. En av dem är en berättelse av typen fransk kriminalroman, det vill säga ett verk som inte bara ägnar sig åt ett kriminalfall utan har en djup personteckning och småpratar om en filosofisk fråga samtidigt som den är fylld av humor.

Magnus har genomfört flera kurser i kreativt skrivande på olika universitet och är kunnig i en mångfald språk. Han är också legitimerad farmaceut vilket är en tillgång vid författandet av deckare. Hans arbeten växlar mellan lärare och ekonom.

I en röd villa nära Värnamo i Småland bor han med sin hustru. Just nu saknas både katt och hund. Ett stort intresse utöver skrivandet är språk vilket framgår av länderna och orterna i romanerna.

Magnus Larsson

5.  Örebrobaserade författaren Petra Sandberg Holstensson (f 1976) arbetar till vardags som kock, men kärleken till ord och behovet av att läsa och skriva har funnits med sedan tidig ålder. Sedan 2014 har hon medverkat i flertalet antologier och 2016 kom hennes debutroman På andra sidan växer gräset (Calidris förlag). En stark debut om att komma ut som lesbisk senare i livet. Trots att den gavs ut via ett hybridförlag utan någon direkt marknadsföring så sålde första upplagan snabbt slut och det trycktes nya. Boken blev nominerad i kategorin ”Årets bok” på QX-galan 2017.

2016 kom även barnboken Vildas vilda ben (Idus Förlag), som handlar om Vilda som börjar i skolan och har svårt att sitta still.

Januari 2021 släpptes ungdomsromanen När droppar faller, en queer-romance för unga vuxna i nutidsmiljö, med fokus på vänskap, utanförskap, sökande, kärlek och normer, eller snarare om att bryta dem. Romanens budskap är acceptans: att alla har rätt att vara precis som de är och vill vara och att ingen annan har rätt att definiera en.

”Mina berättelser har fokus på starka kvinnokaraktärer, identitet och HBTQ. För mig är det viktigt med representation, inkludering och synlighet vilket jag hoppas märks i mina texter.”

Författarsida på Facebook
Instagram

Petra Sandberg Holstensson

6.  Annie Magnusson

Annie Magnusson (f. 1963) har återvänt till sina rötter i Sörmland där hon är uppvuxen, efter att ha bott 30 år i Stockholm. Bor med make, hundar och höns i Tystberga. Hon arbetar som kommunikatör, diplomerad lektör och författarcoach. Debuterade 2003 på BonnierCarlsen med ”Stockholmsguide för barnfamiljen” som gavs ut reviderad 2007 på samma förlag. En av hennes noveller har publicerats i Dast Magazine. En fil.kand. i Medie- och kommunikationsvetenskap finns med i bagaget och hon har gått olika skrivarkurser genom åren.

Annie har de senaste åren coachat och lektörsläst manus åt ett flertal etablerade författare.

2020 kom biografin ”Inte bara David” ut, en berättelse om en pappa och hans autistiska son som Annie och pappan Kent Pettersson har skrivit tillsammans.

Annie läser helst deckare och slår alltid vad med sig själv, om hon kan lista ut ”vem som har gjort det”. När hon inte jobbar, skriver eller läser – har hon gärna händerna i någon blomkruka eller odlingslåda

Instagram

Annie Magnusson

7.  Annika Wohlström (f 1968) började skriva skönlitterärt strax före femtio års ålder som en utmaning till sig själv: Vad vill du göra mer i livet? Vad ville du när du var tjugofem och som inte blev gjort då? Vad vill du nu? Annika debuterar som romanförfattare med Hon har råd med en kortare man (Ekström & Garay, 2021) som är en bok om vänskap och hur man blir till, i relation till sina väninnor. Med en lågmäld humor och absurditet mellan raderna skildrar Annika Wohlström vänskap och livets formande stunder.

Romanen är ett av hennes egna svar på den fråga som huvudpersonen ställer sig: Vilket ansvar har man för att föra livet vidare, och låta det rymma än mer?

Till vardags är Annika leg psykolog och arbetar med ledarskap och
förändringsprocesser i organisationer. Det personliga förändringsarbetet inspirerades av yrkespraktiken. Idag är hon därför en bättre samtalspartner och mer erfaren ledare.

Skrivandet har blivit en vardagsaktivitet som skänker flykt och fantasi, och just nu skriver hon på en skröna, en helt annan typ av berättelse.

Genom yrkeslivet har Annika även skrivit många pedagogiska texter som presenterar psykologin i arbetsrelationer och hur man når resultat i de förändringsprocesser man vill ha.

De senaste fem åren har Annika även skrivit klimatpsykologiska fack-texter. Hon är senast publicerad som en av tre huvudförfattare till en specialrapport ifrån Klimatriksdagen, Människan i klimatkrisens tid – Hälsorisker, psykologiska hinder och motståndskraft (2021).

Annika Wohlström

8.  Catrin Tollström (f. 1968) är författare, författarcoach och diplomerad lektör. Hon är utgiven av HarperCollins Nordic i Sverige, Norge, Finland och Danmark. Den senaste thrillern ”Loppet” utspelas med Vasaloppet som kuliss. Hennes skrivhandböcker ”Fängsla dina läsare, väck spänning och berör på djupet” och ”Överraska dina läsare, en idébank för oväntade vändningar” hyllas av författare på alla nivåer. ”Fängsla” används på skrivarkurser, upp till universitetsnivå. Läs ett smakprov och kika på innehållsförteckningen här. Catrines femte bok är utgiven under pseudonym.

Catrine har lång högskoleutbildning inom kultur- och beteendevetenskap mm och har tidigare arbetat som kurator. Hon blev 2014 års Bokens Dag stipendiat i Västmanland och gick till final om Selmapriset 2015.

Som lektör är hon noggrann och ger konkreta tips för att utveckla skönlitterära manus till max. Här kan du läsa om Catrine som lektör

Författarsida på Facebook
Catrine på Instagram
Webbsida med skrivtips
Lektörssida med skrivtips

Catrine Tollström

9. Anni Svensson (f. 1969) är kommunikationsstrateg, skribent, författare och har jobbat som informationschef i världens största säkerhetsföretag. Annis stora passion i livet är skrivande och hon längtar efter att få läsa sista och femte året i kursen Kreativt skrivande, på Linnéuniversitetet.

Anni har skrivit gästkrönikor bland annat för Allas och Länstidningen i Södertälje. Hon skriver både noveller och längre berättelser och är publicerad i böcker om hälsa, i novellantologier och andra litterära verk.

Våren 2017 publicerades Annis första e-novell ”En berättelse från ovan”, den senaste heter "En äldre man". Anni driver en blogg som handlar om skrivande och drömmar, om att älska det man gör och göra det man älskar. Om viljan att förbättra världen eller i alla fall göra något i världen lite bättre.

Annis blogg

Anni Svensson

10.  Ann-Mari Tormalm (f. 1939) När Ami pensionerades 2003 började hon skriva böcker. Det blev tjugo stycken barn- och ungdomsböcker, deckare, en novellsamling samt ett läromedel för gymnasiet, Tackla.

I trettio år bodde Ami i Björsäter, en liten by mellan Åtvidaberg och Linköping. Där har hennes fem döttrar växt upp och därifrån har hon också hämtat många av miljöerna till böckerna. Nu har hon elva barnbarn.

Ami har dubbla lärarutbildningar och har jobbat på alla nivåer i svensk skola. Vuxenutbildningen har hennes hjärta. Hon är litteraturvetare och hennes uppsatser har haft anknytning till Kerstin Ekman.

Hon finns med i styrelsen för Ellen Key-sällskapet och i lokalavdelningen av SCIRA (Swedish Council of International Reading Association). Dessutom är hon med i Ordbrukarna, ”ett löst sammansatt sällskap av skrivsugna som träffas en gång i månaden för att utbyta tankar och skrivna ord”.
Ja, att skriva är det roligaste Ami vet!

Hösten 2023 tilldelades hon utmärkelsen ABC-tuppen av Östgötasektionen av SCIRA: ”För hennes mångåriga engagemang som lärare, skolledare och författare i konsten att läsa och skriva.
I sina böcker utnyttjar hon lokala miljöer och spännande inslag från både dåtid och nutid och öppnar därmed en dörr för såväl barn som vuxna till världar som vi bara kan uppleva genom litteraturen."


Hemsida

Ann-Marie Tormalm

11.  Eva Jansson (f. 1973) är författare och frilansjournalist. En skogsmulle och kreativ själ. Byggde hus på idylliska skogstomt vid 25 års ålder, och som av mer praktiska skäl hamnade med ekonomin där hon arbetade som flitig
redovisningsekonom, med HR samt som ekonomichef under många år.

Efter en bilolycka och sviterna med sviktande hälsa blev skrivandet ett sätt att hantera situationen både mentalt, få fly undan ibland men också för att göra sin röst hörd inför omgivningens frågor, orättvisor av sjuka samt till försäkringsbolag och myndigheter. Hjälpte sin advokat med skrivelser under en tid. Blev publicerade. En bekräftelse, här ville hon verka.

Det är i känslan Eva vill vara. Få beröra, få berätta det som vi många gånger känner igen oss i men också det svåra, i det som skaver. Har blivit publicerade i flera olika Novellantologier, ett format hon gillar. Planer finns om en egen novellsamling. Däremellan skriver Eva artikeln som nybliven frilansjournalist.

Eva på Instagram

Eva Jansson. Foto: Karin Röse

12.  Camilla Danilda (f. 1969) är kock, författare och driver ett företag som förutom skrivandet är inriktat på friskvård. I närheten till naturen och hästar trivs hon bäst på landet och är sedan många år bosatt i Sörmland.

Camilla debuterade 2008 med, Att leva med sanningen, en självbiografi som väckte mycket uppmärksamhet i media. Under åren som gått har hon utforskat sitt skrivande i olika genrer. Förutom kokböcker i serien Magic Vegan, lockar skönlitteraturen och den kreativa processen som romanskriveriet är.

Att skriva om möten människor emellan inspirerar. Människor bakom titlar och görande. Hon tycker om böcker med djup som tar människans tolkning av världen in på nya tankebanor. Hon älskar att hitta nya psykologiska vinklingar och att fördjupa sig i den inre värld som är unik för varje människa.

www.camilladanilda.se
Facebook
Instagram

Camilla Danilda

13.   Jenny Jacobsson är författare och skriver för glatta livet. Hon har medverkat i 16 st novellsamlingar mellan år 2014-2018 och skriver romanmanus på löpande band.

Jenny romandebuterade 2014 och skriver på tredje delen i den populära serien om Majsan och Garbo.


Aktuellt just nu:
Den som lever (del 3) om Majsan och Garbo släpps hösten 2024.
Det är en varm relationsroman om sorg, vänskap och återförening.

Instagram
Facebook

Jenny Jacobsson

14.  Cornelia Södergren är författare, föreläsare, relationsterapeut och håller även kurser i kreativt skrivande. Hon har haft eget företag sedan 19 års ålder, då hon startade butik samt skrev ”Fotomodellskolan”, som såldes i hela Norden.

2004 kom boken ”Låt kärleken välja – vägen till sanna relationer”. Den följdes av ”Mannen som kunde tala med kvinnor” (2005). 2014 kom ”Realistiska relationer”. 2017 romanen ”Magdala”, diktsamlingen ”Vildkvinnan” (2018), faktaboken ”Borreliafenomenet – den dolda epidemin” (2018) och romanen ”Med fickorna fulla av stenar” (2019).
Cornelia kombinerar det skrivna ordet med innehåll som ger läsaren insikter.

Hon är aktuell med barnboken ”Änglarna bor bland molnen” och novellsamlingen ”Även synderna små” och skriver nu på sin nästa roman. Åtta inspelade CD-skivor ska även släppas som ljudböcker. Hon har även medverkat i tolv antologier samt skrivit krönikor, artiklar och reportage i MåBra, PS, Leva, Bröllopsmagasinet, Wellnessguide, SvD, Expressen, Hälsa, Plaza, Lantliv, Kurera och Näringsmedicinsk tidskrift.

Instagram
Facebook

Cornelia Södergren

15.  Anna Keiler (f 1971) bor på Ingarö utanför Stockholm med make, två söner och två katter.

Tack vare sin förkärlek för lyckliga och hoppfulla slut skriver hon i feelgoodgenren. I Tillbaka till Storforsen (2023) och uppföljaren Hemligheter i Storforsen (2024) blandas humor med allvarliga ämnen. Anna skriver för närvarande på del tre i Storforsen-serien.

Anna gör gärna författarbesök, kan erbjuda redaktörstjänster och är medlem i Sveriges författarförbund.

Anna debuterade 2013 med Nyckeln till det förflutna. Ett par år senare släppte hon sin första feelgoodroman, Flickvänskontraktet med uppföljaren Bröllopsavtalet. Just nu skriver hon den nya serien som utspelar sig i den fiktiva byn Storforsen där den andra delen, Hemligheter i Storforsen, släpps 2024.


Hemsida
Facebook
Instagram
Anna Keiler

Anna Keiler

16.   Cecilia Hedberg är bördig från natursköna Broddetorp vid Hornborgasjön utanför Falköping. Efter äventyr i Paris där franskan finslipades bor hon numera i Falköping med sina två söner och två heliga birmor. Cecilia är utbildad resesäljare samt legitimerad sjuksköterska och barnmorska. Hon arbetar idag på en barnmorskemottagning men har även jobbat på en förlossningsavdelning.

Cecilia har alltid skrivit men det har länge suttit en liten djävul på axeln och sagt att det inte duger. När hon till slut artigt bad honom fara och flyga öppnade sig en helt ny värld – den att skriva för andra forum än byrålådan. På fritiden är Cecilia fullt upptagen med att skriva på sin första spänningsroman som utspelar sig i den västgötska hembygden. Barnmorskan Klara är karaktären som hon lovar snart kommer låta höra talas om sig.

Cecilia debuterade som författare i Älskanoveller – 30 nyanser av Saknad (Ordberoende Förlag) med novellen Moffas egen tös. Hon har även medverkat med en novell i Älskanoveller – 30 nyanser av Frihet (Ordberoende Förlag).

Cecilia Hedberg

17.   Vanessa Leontina Allerth är född (1980) och uppvuxen i Örebro med omnejd och är en litterär rebell och arbetarskrivare. Utbildade sig tidigt inom industri, trädgård, maskinteknik, markanläggning och växthusodling och har haft det som sitt huvudsakliga yrke sedan slutet av nittiotalet.

Vanessa har tidigare studerat vid Jakobsbergs Folkhögskola där hon under ett år fördjupade sig i kreativt skrivande – skönlitteratur, poesi och dramatik. Samt ytterligare ett år på Jakobsbergs manus/projektutbildning.

Vanessa Leontina har sedan 2010 medverkat i ett flertal antologier och tidskrifter. Samma år tog hon examen från Nordens författarutbildning Biskops Arnö, samt debuterade i Voltaire med novellerna Mot insidan av ljuset och Återspeglingen.

Vanessa medverkar kontinuerligt i Ordberoende Förlags novellutgivningar - är i år aktuell med sin medverkan i samlingen 'Stockholm i mitt hjärta' - och skriver regelbundet för tidskriften Eskapix.

Vanessa sitter med i styrelsen Arbetarskrivare där hon också finns utgiven och har skrivit poesi för Region Örebro Län, senast 2023.

Instagram

Vanessa Leontina Allerth

18.  Britta Ivarsson Possnert (f 1952) är pensionär sedan 2018, då hon även debuterade som författare. Britta har fyra vuxna söner och sex barnbarn, är änka sedan ett år tillbaka och bor i en lägenhet i Uppsala. Hennes skrivarstuga ligger i Dalarna, där det finns plats för tankar.

Nyfikenhet och intresset för människors livsöden har hon fått genom sitt arbete som kbt-terapeut under 40 år.

Många möten genom åren i Schweiz och i Sydamerika, har skrivits ner och en del har utmynnat i noveller. Den senaste boken ”Bruten pakt” handlar om en dramatisk resa i Sydamerika.

Med allt vad det innebar att vara anhörig till en svårt cancersjuk make, har gjort att Britta just nu jobbar på en anhörigbok, med arbetstiteln ”En resa börjar, en annan slutar”.

Medlem i Sverigeförfattarna
Redaktör i Bodabygden

Brittas Blogg
Instagram

Britta Ivarsson Possnert

19.  Susanna Ekström (f. 1955) är född i Kalmar och har förblivit Småland trogen i hela sitt liv förutom ett par år i exil i Skåne när hon läste till barnmorska. Hon har fyra barn och sju barnbarn och en liten svart tysk mellanspets, lystrande till namnet Lordi, som förgyller vardagen.
Som livsglad, halvdöv och samhällsengagerad barnmorska fascineras Susanna av möten med människor i allmänhet och kvinnor i synnerhet och det är också om relationer och kommunikation hennes skrivande handlar om.

Susanna debuterade 2018 i "Dolt under ytan", en antologi med 22 olika berättelser från lika många författare som skriver om problem som inte syns utanpå.

Just nu slutredigerar hon manuset till sin roman som handlar om en kvinnas sökande efter identitet och sina rötter bland anmödrar bakåt i tiden. Under resans gång konfronteras hon med relationers mörka och maktutövande delar och historien är stundom dramatisk.

Susanna skriver även noveller och krönikor om ämnen som ligger henne varmt om hjärtat, dessutom gillar hon att jobba i trädgården, läsa och gå långa promenader. Hon har förutom sjuksköterske- och barnmorskeexamen en fil. kand i Litteraturvetenskap, Nordisk språkhistoria och pedagogik.

Susanna är också Fåröakademiens ordförande.

Susannas blogg
Susanna Ekström

Susanna Ekström

20.   Anna Tägtström skriver lättsmälta romaner med livsglädje men också med ett djup. Ambitionen är att underhålla och samtidigt bjuda in till eftertanke och reflektion. Inspirationen hämtar hon från vardagen och hon tycker om hur karaktärerna letar sig fram till henne och hur de tillsammans skapar berättelsen.

Hennes debutroman Framtidskontraktet handlar om frihet och vikten av att öppna sina sinnen och ta tag i sina drömmar. Den innehåller uppbrottet från en våldsam relation och resan från att bara överleva till att leva fullt ut igen.

Facebook
Hemsida

Anna Tägtström Visconti

21.   Lotta Oom har levt i böcker och med texter i hela sitt liv och har arbetat som journalist och kommunikatör. Mängder av hennes texter har publicerats, men ingen har varit fiktiv.

För några år sedan åkte Lotta till en stad vid Atlanten i Marocko. Och det visade sig vara stört omöjligt att lämna detta land där det känns som att leva i en bok varje dag. Skönheten, dofterna, den intensiva solen, vänligheten, skratten och en historia i varje möte.

Det kommer nog snart en dag när hon finner ro att sätta sig framför datorn och dela med sig av rikedomen.

Lotta Oom

22.   R.W. Dalén

23.   Jessica Andersson Lübcke är född en månad och tjugo dagar innan Bruce Springsteens album Born to Run släpptes. Hon är uppväxt i Västerås – staden du passerar när du åker bil på E18 mellan Stockholm och Örebro. Numer bor och känner hon sig lite lite korkad i Sveriges akademiska finrum - Uppsala.

Jessica är inte skönlitterärt publicerad en enda jävla gång. Däremot finns hennes namn under ungefär sjuttielvatusen artiklar i lokaltidningar i södra, norra och mellersta Västmanland.

Jessica har stora förhoppningar om att hennes pågående skönlitterära skrivklåda, en feelgoodroman utan lyckligt slut med arbetsnamnet Humlan, ska bli klar. Hon har även vissa förhoppningar om att den ska bli antagen av ett förlag.

Jessica är Fåröakademiens sekreterare.

Jessica Andersson Lübcke

24.  Öyvind Vågen (f 1976) född och uppvuxen i Stockholm, alternerar numera mellan Stockholm och Berlin. Sambo med författarinnan Sara Shamloo Ekblad. Blandat norskt-judiskt-österrikiskt-svenskt ursprung. Studerat litterär översättning av engelskspråkig litteratur vid Valand/Göteborgs universitet.

Sedan 2007 är Öyvind verksam på heltid som frilansande översättare från engelska, norska, danska och tyska till svenska och i viss mån engelska. Han har översatt knappt 70 skön- och facklitterära böcker och ungefär lika många läromedelstitlar för stora förlag samt ett otal tidnings- och tidskriftsartiklar.

Senast översatta titlar är:
Robin Dunhar, Ikonoklasm – Förkastandet av det förflutna (Bokförlaget Stolpe 2024)
David Petraeus & Andrew Robers, Konflikt – Krigföringens historia från 1945 till Ukraina förflutna (Bokförlaget Stolpe 2024)
Terry Hayes, Gräshoppans år, (Bazar Förlag 2024)

Öyvind arbetar för närvarande med en roman med arbetstiteln ”Murgängarna” som utspelar sig i Berlin under tiden närmast efter återföreningen.

Han har belönats med stipendier från bland annat Sveriges författarfond, Läromedelsförfattarna, Helge Ax:son Johnsons stiftelse, Svenska Tecknares fotokopieringsfond, Längmanska kulturfonden, Normans fond, Författarnas fotokopieringsfond samt Vera och Åke Holmgrens Stipendiefond.

Översättarcentrum

Öyvind Vågen

25.   Barbara Kjellström (f. 1965) är författare, civilekonom och samtalscoach. Hon driver ett produktionsbolag tillsammans med maken Harald Kjellström, som hon även skriver böcker (bla ungdomsserien om Cosmo) med. Hon debuterade 2013 med boken När det inte blev som du tänkt dig – om missfall och sorg som uppmärksammades i media för sitt ämne om förlorad graviditet och sorgbearbetning. Sedan debuten har Barbara skrivit allt från kokböcker till feelgood och har släppt tjugofem titlar.

Barbara är uppvuxen i Stockholm men valde 2018 att lämna storstan för att flytta med familjen till Stallarholmen. Under hennes hundpromenader fantiserade hon om människorna som bodde på orten och allt eftersom växte en humoristisk och kärleksfull berättelse fram. Sommaren 2021 släpptes feelgoodromanen: Inte vilken håla som helst – från Strandvägen till Stallarholmen. Sedan dess har hon släppt uppföljarna Inte vilken julmarknad som helst – från brända mandlar till julefrid och Inte vilken festival som helst - Från fiolgnissel till technodunk. Böckerna har nominerats till Storytel Awards stora ljudbokspris och har sålts i drygt 80 000 ex. Just nu är Barbara i full färd med att skriva den fjärde delen som släpps sommaren 2024.

Barbara håller skrivarkurser, gör författarbesök och är medlem i Sveriges författarförbund.

www.barbarakjellstrom.se
www.effektum.se
Författarsida på Facebook
Författarsida på Instagram

Barbara Kjellström

26.  Anders H Blomström är utflyttad göteborgare som bor i Stockholm med sin hund och två katter. Anders är före detta lärare, men numera författare på heltid, och skriver romaner och deckare från 1300-talet.

Anders debuterade med slutsålda ”Rovriddarnas tid” 2010. En berättelse om en dansk frihetskämpe. ”Eldskytten” som kom 2016 är första delen i en deckarserie. ”Smutsiga hjärtan”, andra delen i serien, kom i augusti 2020. Tredje delen ”Sillstryparen” kom sommaren 2023. Kärleksromanen ”Ge mig fri” utkom 2018.

Modernista ger ut hans böcker som pocket. Så Anders är något så unikt som både egenutgivare och förlagsutgiven, med samma titlar i olika format. De finns även som e-böcker och ljudböcker, eller är på väg ut.

”Mannen i tunnan” är arbetsnamnet på första delen i en ny deckarserie, med Jacob Knarre som ny lagman i medeltidens Wisby.

Anders är medlem i Sveriges Författarförbund.

Boksida: Eldskytten.se
Facebook: Eldskytten

Anders H Blomström

27.  Agneta Arnesson Westerdahl (f. 1955) bor halvårsvis på Fårö och halvårsvis i Mora. Agneta är utbildad arkeolog, osteolog och geovetare, har gått på Göteborgs konstskola och arbetat med utställningsdesign, skulptur och konsthantverk. 1974–1975 var Agneta Sveriges första kvinnliga scenarbetare på Göteborgs Stadsteater.

Agneta var medförfattare och illustratör i Naturskyddsföreningens årsböcker ”Myller” 1986 och ”Genvägar” 1992, och redaktör för tidskriften Våra Rovdjur 1988–1993. 1994–2016 arbetade hon som redaktör, utredare och projektledare åt statliga myndigheter.

2012 debuterade Agneta med vikingaromanen ”Sagas krönika” på Krilon förlag, och 2017 utkom hon på Historiska Media förlag med medeltidsromanen ”Skuggornas tid”. Idag skriver Agneta den nya Vikingaserien som utges av Historiska Media. Del 1 Havets hundar (2019), del 2 Vinterkrigare (2020), del 3 Offergudar (2021) och del 4 Miklagård (2023). Minst 5 delar beräknas utkomma i serien.

2018 tilldelades Agneta Sveriges Författarförbunds Internationella Råds och Skönlitterära sektionens vistelsestipendium i Istanbul för 2019. 2020 och 2021 tilldelades Agneta Författarfondens ettåriga arbetsstipendium, och 2021 tilldelades Agneta Föreningen Istanbulinstitutets Vänners resestipendium till Istanbul.

Medlem i Sveriges Författarförbund.

Agneta Arnesson Westerdahl, Historiska media
Släkten
Författarsida

Agneta Arnesson Westerdahl

28.   Sylvia Lidén Nordlund (f. 1957) bor i centrala Göteborg, nära Svenska Mässan och Liseberg. Hon debuterade 2016 i Ordberoende förlags ”Älskanoveller – 30 nyanser av saknad”. Samma år medverkade hon i Aritons ”Över en vinterfika”. Under 2017 fanns hon representerad i ”Över en vårfika”, "Över en sommarfika" samt i "Älskanoveller– 30 nyanser av frihet. På hösten 2018 utgavs antologin ”Mer än bara ord: på tal om framgångsrik kommunikation” där Sylvia medverkar med ett kapitel om Nonviolent Communication. Antologin blev nominerad till Årets ledarskapsbok 2019. Samma år blev Sylvia antagen som medlem i Författarcentrum Väst.

Sylvia driver Amadora Books & Consulting AB, med bokförsäljning, föreläsningar, handledning, parrådgivning och utvecklande samtal med mera. Hon är diplomerad samtalspedagog, sexolog och har en fil kand i konflikthantering och utbildning i KBT. Dessutom är hon diplomerad mindfulnessinstruktör sedan 2020.

Sylvia har förutom noveller skrivit en romantrilogi om förskolläraren Mias inre och yttre resa, kallad både feelreal och feelgood, "Allt det du måste" (2017), ”Om du bara vågar” (2018) och ”Det enda du behöver” (2019). Alla tre böckerna är utgivna som ljudböcker och e-böcker. De går att låna på bibliotek, är till salu i nätbokhandeln och hos henne, samt finns på ljudbokstjänster som Storytel m fl.

I juni 2023 var det dags för feelgoodboken ”Sensommarserenader” – den första i Blomsterö-serien, (ljudbok i april 2024). Den fristående uppföljaren släpps 2024.

Sylvia är medlem i Författarförbundet.

www.sylvialidennordlund.se
Författarsida på Facebook
Instagram
LinkedIn

Sylvia Lidén Nordlund

29.   Peter Bergström är tandläkaren som la borren på hyllan och började skriva. Karaktärerna har han plockat från sin verksamhet som tandläkare under mer än trettio år. Det har flödat personligheter från alla samhällets skikt i behandlingssituationen under åren. Han tycker det är världens bästa yrke, förutom att skriva.

Hans debutroman En god man gavs ut 2022 och nästa bok Tattoo har samma huvudperson. Utgivning är planerad till hösten 2024. Dessa två böcker utspelas i norra Sverige.

Parallellt med romanskrivandet arbetar Peter med en novellsamling som baseras på de noveller han publicerar på FaceBook på sidan Dagens PEBE. Han arbetar också med en diktsamling, Kowalski, varav den första finns på Youtube. Sökord: Kowalski poetry.

Från ett liv i Norrbotten har han med sin fru flyttat till Skåne under 2023. Från ett nybyggt hus i Piteå till ett hus från 1895 i Smygehamn. Hunden och katten följde med förstås och det finns en viss risk att nästa roman kommer utspela sig på Skånes sydkust.

Peter Bergström

30.  Britta Sjöström är journalist, författare, föreläsare, företagare och utkom 2023 med romanen ”Den jävla yogaretreaten” som redan översatts till flera språk och kommer i pocket i juni 2024.

Britta har flera utgivna böcker bakom sig. Samtliga handlar på olika sätt om att visa kraften i möjligheterna även när det är som mörkast.

Efter ett yrkesliv i medias tjänst blev hon framgångsrik byråägare med internationell verksamhet – men sålde sitt företag för att fokusera på skrivandet och hitta nya vägar framåt. Oavsett om det gäller att hjälpa tonåringar från psykisk ohälsa, företagare att bli framgångsrika, lösa konflikter eller hålla retreats har Britta alltid hittat sina spår.

Under de senaste åren har hon fortsatt jobba internationellt och föreläst, hållit workshops och retreats med fokus på personlig utvecklig.

Britta är bosatt i Göteborg men delar tiden med sitt hus i norra Bohuslän, där senaste romanen kom till.

Britta Sjöström

31.   Jenny Andersson växte upp i Hallands skogar och har sedan bott i Stockholm i många år. Hon har en bakgrund inom miljövetenskap och kommunikation. Efter att ha läst mängder av skrivkurser och humaniora, en yrkesutbildning till lektör och förlagskunskap på universitetsnivå startade hon Leontine Manusbyrå. Sedan 2018 frilansar hon på heltid som förlagsredaktör, manusutvecklare, lektör och skrivguide. Hon är grundande medlem av Litterära Konsulter och har flera andra ideella engagemang inriktade på kultur.

Jennys byrålådor, post-its, anteckningsböcker, externa hårddiskar och flera hörn av hennes huvud är fyllda av idéer om andras och egna skrivprojekt. I arbetet med skrivandet är det själva processen och att möta både författare och text där de befinner sig som lockar Jenny mest. Ofta är det i mellanrummen som nya idéer föds. Just nu skriver hon på en novellsamling om ögonblicklig förändring och på en roman om att leva med postcovid.

Hemsida
Facebook
Instagram

Jenny Andersson

32.  Annika Brandt (f. 1959) debuterade 2022 med feelgoodromanen Den lilla lanthandeln i Vidsunda. Boken grundar sig på egna upplevelser då hon startade en lanthandel med restaurang och pub mitt ute i obygden. Del två Semesterprinsessan publicerades hösten 2023.

Annika är legitimerad gymnasielärare i företagsekonomi och har läst ”Kreativt skrivande” vid Linnéuniversitetet. Hon driver även Arrac Förlag, där hon ger ut andra författares manus.

Hemsida

Annika Brandt

33.   Rose Tillberg Mattsonär född och uppväxt i Hallstavik, ett pappersbrukssamhälle vid upplandskusten. Hon debuterade 2014 i ”Älskanoveller – 26 nyanser av Sverige” och har sammanlagt kommit ut med tretton noveller på olika förlag. Sommaren 2024 släpps antologin ”Stockholm i mitt hjärta”, där Roses novell handlar om flytten till Stockholm, för att börja gymnasiet, vid femton års ålder.

Rose släppte sin första roman 2017, ”Hotelldirektören”, som är första delen i en trilogi. Den handlar om en märklig hotelldirektör i Häverödal, utanför Hallstavik. De andra delarna som utkom 2019 respektive 2021 heter ”Hotelldirektören är tillbaka” och ”Hotelldirektören utan minne”. Huvudkaraktären är inspirerad av Roses farmors livsresa, från barnhemsbarn från Stockholm till hotelldirektör i ett brukssamhälle på 60-talet. Rose träffade aldrig sin farmor, trots att de bodde nära varandra.

Rose noveller och romaner har alla ett pappersbrukssamhälle som bakgrundsmiljö. Hon skriver om märkliga män, starka kvinnor, utsatta flickor, hämnd, avundsjuka, bruksmentalitet, härskartekniker och skvaller kryddat med humor och värme. Under ytan i ett brukssamhälle är det kvinnorna som styr.

Rose är leg. gymnasielärare i svenska/textil design, textillärare, textilkonstnär, författare och krönikör.


rosetillbergmattsson.wordpress.com
Författarsida på Facebook

Rose Tillberg Mattson

34.   Carina Drätting (f 1963) växte upp i Tranås och Linköping, för att senare studera i Borås.

Hon har tidigare jobbat i ledande befattningar inom industrin och som produktionstekniker för ett internationellt bolag med uppdrag över hela världen. Skrivandet har följt henne från barndomen och gått ifrån att vara korta sagor om hundar och katter som kommit bort, till mer allvarliga stycken som vill berätta om sådant som är viktigt.

Hon har medverkat i novellantologierna ”En bekantskap som berör”, samt #Älskanoveller 2 och #Älskanoveller 3. Dödlig konsekvens kom 2018 och är hennes debut, en spänningsroman. Boken har fått ett fint mottagande av recensenter och finns både som e-bok och ljudbok.

Carina tycker att den mänskliga psykologin är spännande, ibland helt otrolig, och vill i sitt skrivande utforska människans överlevnadsmekanismer. Hur starka är vi i våra personligheter och värderingar? Vad krävs för att vi ska omvärdera dessa, eller helt enkelt blunda för dem? Ett starkt patos för den lilla människan och försök till tänkvärda samhällsanalyser är hennes drivkrafter i skrivandet.

Facebook: carinadrattingforfattare
Instagram: carina.drattingforfattare

Carina Drätting