Fåröakademien är en sammanslutning av svenska författare som vill främja inte bara den svenska litteraturen utan också dess tillkomst genom att verka för utveckling av den kreativa skrivprocessen och de möjligheter som möten mellan författare utgör. Fåröakademien består av 34 ledamöter från hela landet men har sitt säte på Fårö, Gotland, där också en årlig sammankomst genomförs. Följ oss gärna på Facebook och Instagram där regelbundna uppdateringar publiceras från våra olika aktiviteter.
Fåröakademiens styrelse 2024
Britta Sjöström, ordförande (stol 30)
Susanna Ekström, vice ordförande (stol 19)
Öyvind Vågen, sekreterare (stol 24)
Camilla Danilda, kassör (stol 12)
Jessica Andersson Lübcke, ledamot (stol 23)
Peter Bergström, ledamot (stol 29)
Övriga områden:
Medlemsansvarig: Ronnie G Lundin (stol 3)
Ansvarig för sociala medier Malin Lundskog (stol 2)
Webbansvarig Barbara Kjellström (stol 25)
Valberedning
Annika Wohlström, ledamot (stol 7)
Mer om oss hittar ni här:
Fåröakademiens stolar och dess innehavare
____________________________________________________________________
Fåröakademiens stadgar
Stadgar för Fåröakademien
§1 Föreningen
Föreningens namn är Fåröakademien.
Föreningen har sitt säte i Gotlands kommun.
Föreningen är en ideell förening som är religiöst och partipolitiskt oberoende.
Föreningens syfte är att främja den svenska litteraturen, den kreativa skrivprocessens utveckling och tillfälle till möten mellan författare.
Föreningen skall tillika för medlemmarna anordna en årlig författarvecka.
Föreningen arbetar med likabehandling, för att alla medlemmar ska ha samma möjligheter och förutsättningar för att delta i verksamheten och påverka den.
Föreningens verksamhetsår är 1 januari till 31 december.
§2 Bli medlem
Medlem blir den som i text har anmält medlemskap till föreningen och som uppfyller följande krav:
a) Personen skall ha deltagit under Fåröakademiens författarvecka vid minst ett tillfälle. Som deltagande räknas den som under den arrangerade veckan deltar aktivt som skribent och medverkande på plats. Personen skall godkännas av styrelsen.
b) Den som blir medlem får i föreningssammanhang titeln ”ledamot av Fåröakademien” och tilldelas en numrerad plats, kallad ”stol”, unik för den aktuella medlemmen.
c) Vid bildandet av föreningen skall valbara medlemmar vara de som deltagit under de första tre åren författarveckan ägt rum. Antalet stolar är därefter det maximala antalet stolar som kan tilldelas. Medlem som därefter söker plats i föreningen sätts på väntelista tills det finns en tom plats.
d) Tilldelning till tomma stolar beslutas av styrelsen.
e) Årsmöte kan besluta att tilldela medlem hedersmedlemskap. Hedersmedlem betalar ingen avgift och kan ej heller fråntas sin stol med mindre än att senare årsmöte fråntar hedersmedlemskapet. Maximalt en hedersmedlem kan utses varje år.
Årsmötet kan bestämma att det är gratis att vara medlem, eller att föreningen ska ha en medlemsavgift. Om en medlemsavgift är aktuell, måste den dessutom vara inbetald för att en person ska räknas som medlem. Medlem som ej betalat sin avgift trots påminnelse skall fråntas sin stol oavsett övriga omständigheter.
Medlemmar har rätt att få information om föreningen, delta och rösta på årsmöte och kunna väljas till styrelse eller valberedning.
Medlemmar är skyldiga att följa föreningens stadgar och regler, hålla sina kontaktuppgifter uppdaterade hos föreningen och behandla andra medlemmar med respekt.
§3 Sluta vara medlem
Medlemskapet gäller till och med verksamhetsårets slut. Medlemsavgift erläggs per kalenderår. En medlem som vill gå ur föreningen tidigare ska meddela det i text till föreningens styrelse. Då räknas inte personen som medlem längre.
En medlem som missköter sig kan bli avstängd av föreningens styrelse. Nästa årsmöte måste då besluta om medlemmen ska uteslutas eller inte. En avstängd medlem har rätt att gå på årsmötet, och får rösta i frågan om sin uteslutning. Styrelsen och årsmötet kan häva uteslutning och avstängning.
§4 Styrelsen
Styrelsen har ansvar för föreningens pengar, verksamhet, medlemslista, årsmöte och för att det som bestäms på årsmötet genomförs.
Styrelsen skall vara minst tre personer, där en är ordförande, en är sekreterare och en är kassör.
Styrelsen delar på ansvaret.
Styrelsen beslutar vilka i styrelsen som har rätt att skriva avtal i föreningens namn. Dessa kallas för firmatecknare.
Styrelsen kan bestå av upp till fem ledamöter och två suppleanter som mest.
Styrelsen kan utse individer eller utskott att ansvara för särskilda uppgifter inom ramen för verksamheten. Sådana utnämningar skall vara tidsbegränsade som längst till nästa årsmöte men kan förnyas av ny styrelse.
Styrelsen väljs på föreningens årsmöte, och tillträder så fort mötet är slut. Alla som är medlemmar i föreningen kan väljas till styrelsen.
Styrelsen är beslutsför om minst hälften av dess ledamöter är närvarande vid ett givet möte.
§5 Revisorer
Revisorns uppgift är att granska styrelsens arbete och redovisa det för nästa årsmöte.
Föreningen ska ha en eller två revisorer.
De som sitter i föreningens styrelse kan inte väljas till revisor.
Revisorn måste inte vara medlem i föreningen.
§6 Valberedning
Föreningen kan ha en valberedning.
Valberedningens uppgift är att föreslå personer till personvalen på årsmötet. Alla som är medlemmar i föreningen kan väljas till valberedning.
Om ingen valberedning väljs, ansvarar styrelsen för valberedningens uppgifter.
§7 Årsmöte
Årsmötet ska hållas senast den 31 mars varje år.
För att mötet ska vara giltigt måste föreningens medlemmar meddelas personligen via skriftlig eller elektronisk kallelse minst två veckor i förväg.
Medlemmarna ska få veta tid, plats och vad som ska tas upp på mötet. Om alla medlemmar i föreningen godkänner det kan mötet vara giltigt även om inbjudan kommit senare än två veckor innan mötet.
Detta ska alltid tas upp på ett ordinarie årsmöte:
1. ) mötets öppnande
2. ) beslut om mötets giltighet
3. ) val av mötets ordförande
4. ) val av mötets sekreterare
5. ) val av minst en person att granska protokollet efter mötet
6. ) styrelsens redovisning av förra årets verksamhet
7. ) styrelsens redovisning av förra årets ekonomi
8. ) revisorernas redovisning av styrelsens arbete förra året
9. ) beslut om ansvarsfrihet för förra årets styrelse
10.) förslag från styrelse och medlemmar
11.) beslut om årets verksamhetsplan
12.) beslut om årets budget och eventuell medlemsavgift
13.) val av årets styrelse
14.) val av årets revisor
15.) val av årets valberedare
16.) mötets avslutande
Om styrelsen, revisorn eller minst en fjärdedel av föreningens medlemmar vill, ska föreningen hålla ett extra årsmöte. Det kan hållas när som helst på året. Samma krav på giltighet gäller för extra årsmöte som för ordinarie. På ett extra årsmöte kan bara det som står i inbjudan tas upp på mötet.
§8 Omröstningar
Alla medlemmar som är på årsmötet har en röst var. I omröstningar gäller att förslaget som fått flest röster vinner. Om en omröstning blir lika två gånger i rad, räknas det som att förslaget inte går igenom. Om omröstningen gäller ett personval och resultatet blir lika två gånger i rad, får slumpen avgöra. Röster som inte är för eller mot något förslag räknas inte.
Alla i styrelsen som deltar på ett styrelsemöte har rösträtt. I omröstningar gäller att förslaget som fått flest röster vinner. Om en omröstning blir lika två gånger i rad, räknas det som att förslaget inte går igenom. Röster som inte är för eller mot något förslag räknas inte.
§9 Ändra stadgarna
Föreningens stadgar kan bara ändras på ett årsmöte, om förslaget på ändring står med i inbjudan till mötet. För att ändringen ska gälla, måste minst dubbelt så många rösta för ändringen som de som röstar mot.
§10 Nedläggning
Årsmötet kan bestämma att föreningen ska läggas ned. Föreningen läggs inte ned så länge det finns minst tre medlemmar som vill driva föreningen. Om föreningen läggs ned, ska alla föreningens skulder betalas och konton avslutas. Om föreningen har pengar eller saker kvar, ska dessa skänkas till en organisation som verkar på Fårö och arbetar för kulturella förtecken Avslutande årsmöte beslutar var pengarna skall skickas.